5 juni 2009

Smaka på Stockholm 2009

Smaka på Stockholm, är en av många stora festivaler i Stockholm. Denna festival hålls i Kungsträdgården i början av juni varje år och är dessutom gratis vilket gör att den passar väldigt många och brukar vara väldigt välbesökt. Kungsan fylls med olika restaurangers matstånd, tält med olika aktiviteter samt en mängd uppträdanden på stora scenen. Ofta är det etablerade artister som uppträder, men även en del okända förmågor brukar få chansen att slå igenom. Ofta brukar vädret vara bra på den här festivalen, men i år så var det kyligt och regnigt och gjorde väl inte det hela till världens mest heta plats att befinna sig på. Trots det så fanns vi på plats vid ett tillfälle och lyckades filma ett par nya artister på uppåtgående, samt en välkänd bekant som det varit tyst om ett tag.

Här är lite information om de artisterna vi filmade på Smaka på Stockholm 2009:Iva, eller Emily Iva Samson Tepe som hon egentligen heter, kommer från USA och började sin karriär på Operahuset i Delaware vid 9 års ålder. Så småningom påbörjade hon en lång och gedigen sångutbildning både på Manhattan School of Music och Juilliard School. Senare började hon studera skandinavisk vokalmusik och teknik eftersom hon har svenskt påbrå, och det ledde till en del konserter och festivaler i Sverige. Senare gjorde hon sin riktiga operadebut på Operahuset i New Jersey. Inom operavärlden har hon gjort en mängd olika roller, hon har uppträtt i NBC's Late Night with Conan O´Brian, och på sistone har det lett till att hon uppträtt på Kungliga Operan i Stockholm i föreställningen Batseba. Den har uppehåll nu, men återkommer i maj 2010. När hon uppträder under namnet IVA så är det renodlad popmusik, men kanske lite mer betoning på den vokala förmågan. Hennes låtar denna dag värmde upp i den kyliga vår/sommar-kvällen på Kungsträdgården. Vi hoppas få höra mer av henne i framtiden.

På scen:
Iva - Sång
Andreas Karlegård - Bas
Mikko Paavola - Gitarr
Tobias Martinson - Trummor
Martin Karlegård - Keyboard

Från albumet:
Ivolution (2009)
01. Come As You Are
02. Mercury and Mars
03. Nothin' and All
04. Dreams
05. Let the Rain Fall
06. All Of My Life
07. Can't Take That Away From Me
08. One Candle
09. Stay
10. Somewhere
11. Brace Yourself
12. Silent PrayerTommy Berndtsson & Sharon Dyall har slagit sina påsar ihop och spelade idag låtar från sitt album som släpptes i höstas. Tommy Berndtsson är en av Sveriges främsta jazzpianister och har ett förflutet med bl a Peps Persson Blodsband och Tommy Körberg. Tillsammans med vokalisten Sharon Dyall som nu gör sin jazzdebut, tolkar de klassiker från olika tidsepoker men på ett lite jazzigare sätt. En fräsch och annorlunda repertoar med melodier av Jimi Hendrix, Lennon/McCartney, Paul Simon, Van Morrison, Jack Bruce, Prince m fl. Med sig på scen hade de Tobias Grenholm på bas och Robert Ikiz på trummor.

På scen:
Sharon Dyall - Sång
Tommy Berndtsson - Piano
Robert Ikiz - Trummor
Tobias Grenholm - Bas

Från albumet:
Another Angle (2009)
01. Drive My Car (by Lennon/McCartney)
02. God Bless The Child (by Billie Holiday)
03. Manic Depression (by Jimi Hendrix)
04. 50 Ways To Leave Your Lover (by Paul Simon)
05. Have I Told You Lately That I Love You (by Van Morrison)
06. One Step Ahead Of The Blues (by Marc W Jordan)
07. On Saturday Afternoons In 1963 (by Rickie Lee Jones)
08. Politician (by Jack Bruce)
09. Cream (by Prince)
10. Somewhere In The Hills (by AC Jobim)
11. My Heart Belongs To Daddy (by Cole Porter)Minaya är en ny bekantskap för oss på GRATIS I STOCKHOLM. En mycket trevlig sådan, Minaya sjunger och spelar låtar i genren Soul/Pop. Tyvärr så kom vi sent till Kungsan och fick endast med en låt på film. Det var hennes senaste singel "Kung" som släpptes nyligen och har bl.a spelats på P3 den senaste tiden. En remix på "Kung" finns här att ladda ner gratis. Minaya har jobbat med producenterna och låtskrivarna Fredrik Samsson och Peter Cartriers. Texterna som till stor del är skrivna av henne själv, Staffan Hellstrand, och Miquel Persson speglar fragment ur hennes liv.

Andra artister som uppträdde i år var Sahlene, One Hell of a Band, Anders Ekborg, Brandur, Vasa Gospel, Mississippi Seven, Sarah Lundbäck, Trombo Combo, Daniel Lindström, Sylvia Vrethammar, Rocks Off, Little Gerhard, Maja Gullstrand, Pierre Ström, Fantastic Four, Anna Döbling, Schlagerfeber, drag-gruppen Diamond Dogs, Fredrik Kempe med Three D, Lili & Susie, Man of Meadow, Emilia, Nicke Wagemyr, Eldkvarn, Samba do Brazil med Simone Moreno, Lasse Berghagen, Divine, Stockholms Operettensemble, Pygmé Jazzband. Detta är ett synnerligen trevligt återkommande evenemang och vi ser redan fram mot Smaka på Stockholm 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar