11 augusti 2009

Stockholms Kulturfestival 2009

Stockholms Kulturfestival intog än en gång Stockholms gator och torg. Även i år blev vi anlitade av Stockholms Kulturfestival för att filma så mycket som möjligt under veckan som gick. Det fanns väldigt mycket trevligt att titta och lyssna på detta år så det resulterade i ca 200 filmer från festivalveckan. Vi filmade nästan uteslutande konserter, som vi tror kan få många tittare, eftersom det är meningen att så många som möjligt ska se filmerna. För att sätta Stockholm på världskartan vad gäller gratisevenemang och locka turister till Stockholm vid framtida stora evenemang i Stockholm. Men förutom konserter fanns det mängder med olika aktiviteter för både barn och vuxna. Teatrar, uppträdanden, dansuppvisningar, dockteater, performances och mycket annat kul. Festivalen höll som vanligt till kring Sergels Torg, Brunkebergsporten, Brunkebergs Torg och Gustav Adolfs Torg. Även om det var en hektisk vecka för oss på redaktionen så var det fantastiskt kul att se så många olika artister från olika världsdelar samlade i huvudstaden under 6 dagar i augusti. Vi får hoppas att Stockholms Kulturfestival 2010 blir ännu bättre än i år. De i Kulturfestival-staben brukar ju faktiskt överträffa sig själva så vi är egentligen inte oroliga.

Tisdag 11 augusti:Sulo möter Brunner var en konsert på Brunkebergstorg med Sulo och ytterligare en gitarrist, med inslag av berättande av Ernst Brunner. Sulo eller Sören Karlsson som han egentligen heter har gjort en skiva, "I Månen På Mattan", som är baserad på Ernst Brunners texter. Sulo är annars känd från gruppen Diamond Dogs.Jag Vill Ha En Egen Måne! var en hyllningskväll till Ted Gärdestads musik och Kenneth Gärdestads texter. Det var en helkväll där det spelades några av de kändaste Gärdestad-låtarna samt några som var mindre kända. Kapellmästare Peter Ljung, Stockholm Concert Orchestra, Janne Schaffer och Riltons Vänner stod för den musikaliska grunden denna helkväll och de fick fint besök av gästerna Magnus Carlsson, Miss Li, Marit Bergman, Johan Boding och Lovisa Samuelsson som gjorde sina egna versioner av Ted Gärdstads musik. Riktiga nostalgitrippar bjöds det på samt allsång under låten Sol Vind och Vatten som kanske är Ted Gärdestads mest kända låt.Moto Boy eller Oskar Humlebo som han egentligen heter bjöd på en väldigt finstämd konsert på Brunkebergstorg inför en hänförd publik. Moto Boy är en skönsjungande pop/rocksångare som redan har en stor fanskara, men ändå är okänd för de stora massorna. Kanske kommer det stora internationella genombrottet snart, för denna musik gör en salig av beundran och borde funka nästan överallt.La Puma fortsatte sedan på Brunkebergstorg. Ännu en grupp som inte slagit igenom riktigt ännu. Men oj vad det rockade! Detta är yttligare en grupp som väntar på det stora internationella genombrottet. Bluestyngd stenhård rock med lite punk- och grungeinspiration kanske man kan säga. De i bandet är Helena Gutarra, Torbjörn Gjers, Kalle Gustafsson och Frida Ståhl.


Onsdag 12 augusti:Darya och Månskensorkestern väckte liv i en hopmonterad dansbana på Brunkebergstorg med smäktande tango. Den finska/persiska tangodrottningen Darya Pakarinen och månskensorkestern gästades av finska tangokungar och svensk-finska popstjärnor. Bl.a M.A. Numminen och Frida Hyvönen. Legenden Matti Alenius lärde ut dansstegen.Selim Sesler uppträdde under temakvällen Istanbul burada! på Gustav Adolfs Torg, och det var en kväll med turkiska förtecken. Selim Sesler är en klarinettist som tillsammans med några andra musiker spelade turkisk folkmusik.Athena är Turkiets största reggae/ska/punk-band och var kvällens sista akt på Gustav Adolfs Torg under Istanbul burada-kvällen. I pausen mellan kvällens båda konserter på GAT hade Klubb East'n'Bul med Hakan Vreskala och vänner samt DJ Deelay spelat i lilla tältet på GAT. Athena är först och främst bröderna Gokhan och Hakan Ozuguz, men med sig hade de flera musiker från Turkiet samt även Gustav Bendt och Johan Jonsson från Club Killers. Athena röjde på och fick GAT att gunga rejält på slutet av konserten.


Torsdag 13 augusti:Jacob Felländer spelade låtar från sitt debutalbum "Letters from the Trenches" på Brunkebergstorg. Efter många år i USA så har det gett en amerikansk västkusttouch till hans singer/songwriter-musik. Med sig på scen hade han på Dan Lepp, Gustav Löwenhielm, Lulle Fors samt skådespelerskan Lina Englund på kör.Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med olika gäster med finsk bakgrund inledde kvällens tema på Gustav Adolfs Torg - Suomi Safari. Kvällens konferencier var Pekka Heino som gjorde att den röda tråden med finskt ursprung följdes på ett roande sätt. Anette Olzon från metalgruppen Nightwish sjöng ett par sånger, varav en var på finska och en var från ett Nightwish-album. Schlagerikonen Arja Saijonma och Eino Grön sjöng lite finsk tango, Markus Krunegård sjöng ett par låtar varav en var hans stora hits från förra året "Jag Är En Vampyr". Frida Hyvönen sjöng också ett par låtar under kvällen. Hans Ek dirigerade.Joenssu 1685 är en rock trio från Finland, som bildades i Helsingfors 2007 av två bröder Mikko Joensuu, Markus Joensuu och (med samma namn, men inte en släkting) Risto Joensuu. Vi fick med två låtar av denna unga rock trio.Värttinä är en finsk folkmusikgrupp som bildades redan 1983. Många bandmedlemmar har kommit och gått under åren och den nuvarande sättningen är tre sångerskor och fyra musiker. De i bandet är Susan Aho, Mari Kaasinen, Johanna Virtanen, Lassi Logren, Toni Porthen, Hannu Rantanen och Matti Kaljo.Apocalyptica är den internationellt stora metalgruppen som lyckats med konststycket att kombinera den hårdaste av metal med det klassiska instrumentet cello. De började sin karriär redan 1996 genom att göra covers på kända Metallica-låtar med albumet "Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos". De följde upp det albumet med några covers av andra metalgrupper såsom Sepultura, Faith No More och Pantera. Med tiden övergav de sitt instrumentala sound och tog in gästsångare här och där. De övergick också till att skriva egna låtar. Ikväll fick de GAT att fullständigt koka med sin helt fantastiska rockmusik och publiken var extatisk. Det var först i efterhand vi förstod hur stort detta band är utomlands. De i bandet är Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso, Paavo Lötjönen och Mikko Sirén.


Fredag 14 augusti:

Tuomo är soulsångaren, pianisten och producenten från Finland som spelar sin sköna retrosoul, och ikväll var det precis det han bjöd på ikväll på Brunkebergstorg. Man förstår att finnarna älskar honom och att hans karriär gått spikrakt uppåt efter debutalbumet "My Thing" från 2007. Man kunde helt klart höra influenser från Stevie Wonders 70-tal i musiken och kanske har hans sound gjort att han värmt upp inför Motownlegendarerna The Temptations.Sierra Maestra från Kuba inledde temakvällen På Rymmen Med Södra Teatern på Gustav Adolfs Torg. Sierra Maestra är en av Kubas ledande latin och son-band och kan väl vid det här laget kallas legendarer och veteraner inom sitt gebit. De startade redan 1976 och de är också välkända för att ha upptäckt Marcos Ganzález och Jesus Alemañy, som är två av Kubas viktigaste musiker när det kommer till utvecklingen av Kubansk musik. De i bandet är Alejandro Suárez, Eduardo Himely, Juan de Marcos González, Carlos González, Bárbaro Teuntor García, Carlos Puisseaux, Alberto 'Virgilio' Valdés, José Antonio 'Maceo' Rodríguez, Luis Barzaga, Orlando 'Cachaíto' López och Bernardo Sassetti.Zoé är kanske Mexicos största rockgrupp och har nått stora framgångar i de flesta spansktalande länder i världen. Ikväll gjorde de en storslagen show på Gustav Adolfs Torg till fansens stora belåtenhet. De bildades redan 1994 i Mexico City och fick sin stora inspiration av den tidens stora musikstil - britpoppen, och en aning av grunge. Ytterligare ett band vi inte hört talas om innan Kulturfestivalen men som var en glad överraskning. Framförallt att de är så stora internationellt. Det märks om inte annat på de många visningarna och alla kommentarer som filmerna får. De i bandet är León Larregui, Sergio Acosta, Angel Mosqueda, Jesús Baez och Rodrigo Guardiola.

The Pinker Tones från Barcelona, Spanien, är lite svåra att definiera men men helt klart hamnar de i klubb-facket med sin psykedeliska blandning av electro, rock, techno, house och galet underhållande show. Tre killar med solglasögon, ett långt bord med datorer, skivspelare, mixers och andra elektroniska attiraljer. Lägg på det lite percussion, bas och gitarr, samt en riktigt bra videoinstallation så har du ett svårslaget koncept som fick de ca 300 personerna på Gustav Adolfs Torg att fullständigt "go bezerk". Det gick liksom inte att stå still till deras hits och många på torget såg ut som att dansa i trance. En av oss på redaktionen var faktiskt tvungen att sluta att filma för att kunna njuta av atmosfären. De i bandet är Mister Furia och Professor Manso, samt DJ Niño som finns med när det är liveframträdanden.
Lördag 15 augusti:Caro & El Club Vigil är i grund och botten gitarristen Julian Vigil och sångerskan Caroline Schröders projekt. Ofta är det bara de två som i en duo sjunger och spelar tillsammans, men vid lite större konserter som ikväll på Brunkebergstorg så har de med sig en samling av proffsmusiker. Både Julian och Caro har sina rötter i Uruguay, men är uppvuxna i Stockholm. Deras musik är latin, milonga, candomble och bolero, men självklart lyser den svenska bakgrunden igenom som gör att det blir lite svenskt vemod i musiken. Vi gillar extra mycket att de gjorde en cover på Alice Coopers "Poison". De i bandet är Caro, Julian Vigil, Homero Alvarez, Sebastian Berghult, Mikael Augustsson, Fredrik Gille och Valter Kinbom.Kungliga Operan är som vanligt med på Kulturfestivalen och de lockar varje år en storpublik till Gustav Adolfs Torg som vill höra smakprov ur kommande säsongs uppsättningar på Operan. Kungliga Operan med Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans Kör, dirigent Andreas Stoehr, presentatörerna Birgitta Svendén och Stefan Johansson, samt alla solisterna Jonas Degerfeldt, Marianne Hellgren-Staykov, Marianne Eklöf, Ulrik Qvale, Ola Eliasson, Johan Edholm, Lennart Forsén, Karl-Magnus Fredriksson, Emma Vetter, Inessa Galante, Michael Weinius, Aleksandrs Antonenko, Lena Nordin, Sara Olsson, Susann Végh, Jesper Taube, Niklas Björling Rygert och Gunnar Lundberg bjöd på godbitar ur kommande säsongens föreställningar - Macbeth (Verdi), Läderlappen (Strauss), Tannhäuser (Wagner), Figaros Bröllop (Mozart), Spader Dam (Tjajkovskij), Coppelia (Delibés), Mästersångarna (Wagner), Den Döda Staden (Korngold), Manon Lescaut (Puccini), Attila (Verdi), Aida (Verdi), Falstaff (Verdi) och Nabucco (Guiseppe Verdi).Little Dragon är soul- och electronicabandet från Göteborg som röner allt större framgångar världen över. Inte bara är alla musiker väldigt duktiga, de har även en av Sveriges bästa sångerskor i Yukimi Nagano. Alla som gillar lounge, broken beat och nu-jazz och är någorlunda insatta i den typen av musik vet att Yukimi är väldigt erfaren och har samarbetat med några av Sveriges största producenter och musiker - Andreas Saag's Swell Session, Koop och Hird. Självklart var detta ett av festivalens måste-se. Inte bara vi på redaktionen resonerade så, det var många andra som också trotsade regnet och njöt av musiken på Brunkebergstorg. De i bandet är Yukimi Nagano, Håkan Wirenstrand, Fredrik Wallin och Erik Bodin.Petter avslutade hela Stockholms kulturfestival 2009 på Brunkebergstorg med dunder och brak för massor av fans och andra glada människor som samlats trots regnet denna blöta sommarkväll. Med sig på scen hade han Eye N' I, Dj Sleepey, Nisse Wallfält och Jacob Birgersson. Vi låter filmerna tala för sig själva men GRYMT bra var det!

Men alla Kulturfestivalens evenemang var svårt att hinna med under veckan som gick. Här är ett axplock av det som vi missade under veckan som gick - författarsamtal i Centralbadets trädgård, världens längsta bokbord på Drottninggatan, Gatufesten VIVA! med socastjärnorna Biggie Irie & Mr Dale, samtal om Helsingfors, streetdance på Brunkan, workshop med Stockholm Filmfestival Junior, clowneri utan gränser med palestinska och svenska nycirkusartister, sagoläsningar, Per Egland, muntlig berättarkonst, Jonna Lee, Orkester Pop, Joose Keskitalo & Kolmas Maailmanpalo, höyryklubi, mangateckning med proffset Kwok-Hei Mak, Miriam Aïda, Esbjörn Hazelius, drunk history, Alhambra Container, C/o Natten, internationell författarscen, såpbubbleshow med Tom Tits, Sqeerdance, Blåställ, Ballet Antawara Bolivia, Carola & jag, Raketer och Flygande Kor med Dockteatern Tittut, cirkusskola i miniformat, Anna Christoffersson & Steve Dobrogosz, baby-salsa-rytmik, Eldshow Entropia med Kompani Komedi, Allt Man Vill med Zebra Dans, capoeira workshop med Cordão de Ouro, dockteater med Hôtel Crab, Rigmor Gustafsson, instrumentworkshop, babyrytmik med Kulturskolan, videokonst med Aftonscreening, Anna Maria Espinosa, sångstund med Lennart Hellsings sånger, prova orientaliska instrument, Rut och Knut Leker Doktor, Vem Är Ensam, Poesifabriken, sagoläsning med Carin och Stina Wirsén, showcase med Stadsteaterns höstrepertoar, kulturmarknad och mycket mycket annat. Välkommen till Kulturfestivalen i Stockholm 2010! Då blir det säkert minst lika många gratisevenemang att ta del av i Kungliga huvudstaden. Vi på redaktionen längtar redan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar